Leversykdom

Selv om hovedfokuset for behandlingen ligger på lungene for de som har utviklet sykdom bør man ha et like stort fokus på leveren. Begge organer er skapt for å tåle mye juling, men dersom det først smeller kan konsekvensene bli store.

Derfor bør også leveren scannes med ultralyd og derfor bør det også tas en rekke blodprøver.

CT-røntgen tar hardt på kroppen og bør ikke benyttes før ultralyd viser endringer fra baseline.

Det samme gjelder lever biopsi.

Det er økt risiko for leverkreft hos de som har alfa-1. Den gode nyheten er at om en slik svulst oppdages tidlig er den lett å kurere.

Levercirrhose er også noe som vil utvikle seg hos en alfa-ener, men normalt er dette noe man dør med og ikke av på grunn av leverens store kapasitet. Likevel vil det på grunn av overopphopningen av alfa-1 protein av ZZ typen være nødvendig å holde øye med utviklingen.

Enkelte udiagnostiserte alfa-enere har også fått dødsårsaken fastslått til å være alkoholmisbruk fordi de har utviklet fettlever. Vanligvis skyldes dette for høyt alkoholforbruk, men kan altså også skyldes alfa-1 antitrypsinmangel. Dette bør legene være oppmerksomme på – for det kan være en ekstra stor påkjenning for pårørende som vet at pasienten ikke var alkoholiker å få slike påstander servert.

Det første blogginnlegget om alfa-1 antitrypsinmangel og leversykdom finner du under tittelen: Men hva GJØR egentlig leveren? spurte Doffen,

Her finner du den andre delen av blogginnlegget om leversykdom: Doffen og leveren del 2 – om alfa-1 antitrypsinmangel og leveroppfølging 

Den engelske brosjyren om alfa-1 antitrypsinmangel finner du her: Living with liverdisease . A guide to the assessment and management of A1AD related liver disease. Brosjyren er gitt ut av alpha1 uk support group og vil etterhvert bli oversatt til norsk med velvilje fra den engelske foreningen.

Mer informasjon om dette og studier knyttet til temaet legges ut senere.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: