Vått, våtere, våtest – og varmt attpå

Av alle værtyper som gir utslag på pef-måleren ser det ut til at varmt og fuktig vær samt kaldt og fuktig vær har størst negativ effekt for min Alfa-ener.

Våteste sommer på lange tider

Denne sommeren 2012 er det ikke bare meterologisk instituttt som kan notere seg rekordmange nedbørsdager på Østlandet (indre Østland og Oslo for vår del). Også min kjære Alfa-ener har hatt litt å slite med, for ikke bare er det tungt å puste, men det økte pustestrevet fører også til økt energiforbruk uten at magevolumet og sultfølelsen dermed øker nevneverdig. Det har dermed blitt et slit å holde en fornuftig vekt denne sommeren, og min Alfa-ener har allerede lite å gå på i så måte.

«Værmann»

Sjelden har vi kunnet spå neste regndag så grundig som denne sommeren. Om meterologiske meldte oppholdsvær, avsannet pef-måleren dette med mye større treffsikkerhet.

Likevel ser det ikke ut til å være noe spesielt i veien – for da vi fikk noen bedre dager etter hverandre nedbørsmessig gikk han plutselig opp til 360 og 370 i et par dager, før voldsomme regnskyll fikk måleren ned på stusslige 320.

Selv om det også her er store individuelle variasjoner ser det ikke ut til at han er alene om dette.

 Trigger symptomer

Værforandringer er en av mange faktorer som kan trigge KOLS-symtomer. Kortpustethet, hoste og slimproduksjon ser alle ut til å bli verre for mange KOLS-pasienter både når lufta er kald og når det er varmt og fuktig vær, ifølge everydayhealth.com .

«Ekstreme værforhold er ikke bra,» sier Barry Make, MD, meddirektør for KOLS-programmet ved National Jewish Health og professor i medisin ved University of Colorado i Denver. Dr. Make sier han har lagt merke til at symptomene flanmmer opp ved temperaturer rundt frysepunktet eller over 32 C. 

Selv om det finnes noen få heldige som får mindre symptomer i fuktig vær, vil med andre ord symptomene for de fleste forverres på dager med høye temperaturer, fuktighet eller høy luftforurensing.  Dette kan spesielt være tilfelle når et lavtrykk er på vei inn og drar med seg fuktighet, ifølge Dr.   «Mange med KOLs kan fortelle deg at de vet når et lavtrykk er på vei», sier han.

Så på de varmeste og fuktigste dagene kan det i følge Dr Make være lurt å holde seg inne i et luftavkjølt rom for å hindre en forverring av symptomene. » Dersom det er er mye luftforurensing  bør KOLS-pasienter også holde seg i ro hjemme og begrense aktivitetene sine. På ekstra kalde og ekstra varme  dager anbefaler vi det samme.»

Og det som gjelder for KOLS-pasienter generelt gjelder i minst like stor grad alfa-enere.

Ikke mer syk – bare mer tungpustet

Etter to somre med diagnosen alfa-1 antitrypsinmangel begynner vi å lære forskjellen på dårlig pust på grunn av vær – og dårlig pust på grunn av sykdomsforeverring som lungebetennelse.  Jeg må nok fortsatt jobbe litt mer med å bli avslappet i forhold til dette – for siden jeg ikke kjenner dette på egen kropp ser jo jeg bare at min Alfa-ener orker mindre, og da blir jeg naturlig nok redd det er en reell forverring på gang.  Men etter to somre ser jeg at når været er slik som denne sommeren er klimaet reneste svømmetreninga. 🙂  

Airconditioner og avfukter i ett

Nå har vi bestilt avfukter på hjul som også kjøler ned lufta ved behov. Hjemme i stua på Koppang har vi målt luftfuktigheten til hele 65% innimellom. Den dagen pef-måleren viste 36 og 37 var vi helt nede i 60!  :- ). Men luftfuktigheten bør ikke være over 50% inne, så vi har et stykke igjen. Det blir spennende å se om dette får noen effekt på pef-måler og energinivået og ikke minst om det blir lettere å holde vekta stabil på de våteste dagene.

På en måte virker det dumt å kjøpe airconditioner i Norge – vi slåss jo heller med for  kjølig vær – men siden de dagene det både er 20 + temperaturer og oppover i kombinasjon med heftig regnvær er de absolutt verste for min alfa-ener kan vi kanskje ta knekken på de verste dagene i Oslo-leiligheten i alle fall. Og fungerer det bra der blir det en ekstra til huset på Koppang.

Reklamer

2 kommentar to “Vått, våtere, våtest – og varmt attpå”

  1. Karen Says:

    Ikke bare høye temperaturer, det er svært mange av oss som har forverring også ved kulde (lave temperaturer). Pass på å rengjøre luftkondisjonsdingsen ofte, alle små ulekre partikler som kan sitte i dem etter en liten tids bruk er ofte ikke hyggelige å puste i seg når man er en alfa, ikke for dere andre heller 🙂

    Takk for at dere deler!

    • alfaener Says:

      Det står da også nevnt at kulde og særlig i kombinasjon med fuktighet er dårlig kombinasjon. Og det er fukt som er tilleggsfaktor som lager trøbbel for Geir. En astmatiker har det nok annerledes, derfor har jeg også lagt lenke til din blogg for dette vet du så mye mer om enn oss!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: