Søndagshygge for alfa-eneren min

Blåbærmuffins

Selv om det meste av såkalt søtt og godt forsvant ut av kostholdet for halvannet år siden, finnes det fortsatt lyspunkter for en mann som alltid har hatt sansen for søte smaker! Sist søndag fant Alfa-Toeren ut at det var på tide med en liten søt overraskelse til mannen! Utrustet med en kokebok, Bakeglede uten sukker av Annika Rogneby satte hun igang prosjekt Blåbærmuffins.  Oppskriften finner du nederst på siden.

Nye søtningsmidler

De siste årene har det kommet nye søtningsmidler på markedet. Erythritol (sukrin) og stevia er blant dem som gjør livet lettere når man ønsker kontroll over blodsukkeret uten å tilføre fremmede stoffer. Erythritol  selges blant annet under merkenavnet sukrin og finnes også som melis. Førstnevnte er mest egnet til mat som skal varmebehandles/stekes i ovn, sukrinmelis kan brukes når man ikke skal varmebehandle. Stevia ble omsider godkjent for det europeiske markedet i fjor, og er et rent planteprodukt som har vært brukt i uminnelige tider, spesielt blant indianere. Nå er det også kommet en blanding av sukrin og stevia på det norske markedet under produktnavnet Sukrin +. Dette produktet ligner også i konsistens på vanlig sukker, og er svært godt egnet til matlaging. Det er ikke store mengdene som skal til. På pakken står det at det er dobbelt så søtt som sukker, jeg brukte enda mindre enn halve sukkermengden da jeg laget frysetøy av jordbær, og det ble mer enn søtt nok.

Ikke bakteriemat!

Sukrin og Sukrin+  har  en stor fordel i tillegg til at det ikke påvirker blodsukkeret  – og det er at bakterier i munnen og i magen ikke kan utnytte disse som næring. Godt nytt for de som har problemer med tannhelsa og tarmsystemet, hvor nettopp vanlig sukker kan forverre tilstanden.  Det er foreløpig ikke forsket på om denne typen søtstoff kan «sulte ut» sykdomsfremkallende bakterier andre steder i kroppen, men det er lov å håpe at så er tilfelle. Til tross for at det ikke er notert bivirkninger annet enn kvalme ved inntak av store mengder, kan det være greit å forholde seg til at også disse søtningsmidlene bør brukes som krydder og ikke i større mengder.

Ingrediensene

Jeg bor på et lite sted langt unna nærmeste helsekost. Jeg er derfor nødt til å proviantere når jeg er i Oslo eller andre steder med helsekost. Men det finnes et alternativ, og det er å bestille via internett.  Det finnes flere nettbutikker med helsekost. Kinsarvik Naturkost og Funksjonell mat er to av de som jeg har brukt selv. God service og rask levering fra dem alle.

Blåbærmuffins

Oppskriften i boken er en smule justert. Jeg valgte også å lage mellomstore muffins i stedet for seks store, for de er skikkelig mektige!

Sett stekeovnen på 200 C.

1 dl sukrin +

75 g meierismør

3 egg

1/ts ekte vaniljepulver

100 gram philadelphiaost naturell

1 1/2 ts bakepulver

1/4 dl fiberhusk

1/2 dl mandelmel

1/4 dl kokosmel (kan erstattes med mandelmel)

1 beger blåbær (evt 1.5 dl)

12 middels muffinsformer

Rør smør og sukrin + porøst. Tilsett eggene og visp. Bland inn philadelfiaosten. Bland det tørre og rør inn. Tilsett bærene og bland dem foriktig inn. Fordel i muffinsformene med skje. Stek midt i ovnen på 200 C i ca 20 minutter til de er pent brune oppå.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: